35
Na zijn diskwalificatie op de 1.500 meter bij de WK shorttrack is Itzhak de Laat op de 500 meter niet verder gekomen dan de vierde plaats in de de B-finale.
De 24-jarige Fries reed op de kortste afstand een ijzersterke kwartfinale, maar strandde in de halve finales. De finale verliep vervolgens curieus. Uiteindelijk veroverde Hwang Dae-heon de wereldtitel en gingen het zilver en brons naar China.
Shaolin Sándor Liu viel voor de finale al af door twee valse starts. De Hongaar was vooraf een van de kanshebbers op de allroundtitel, maar kan het goud bijna vergeten.
De finale kreeg vervolgens een herstart omdat twee schaatsers onder de boarding waren gevlogen. Bij de tweede poging hadden olympisch kampioen Wu Dajing en zijn landgenoot Ren Ziwei geen puf meer.
Diskwalificatie De Laat
Op de 1.500 meter, eerder op de dag, waren de halve finales ook het eindstation voor De Laat. Hij eindigde als tweede, maar werd gediskwalificeerd.
In een poging een plaats bij de eerste twee te pakken, wurmde onze landgenoot zich wat te wild langs de Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon. Zijn actie kon volgens de jury niet door de beugel.
De Laat gaf na afloop toe niet verbaasd te zijn over zijn diskwalificatie. "Met twee Koreanen op kop is het lastig om erlangs te komen. In de laatste bocht was het alles of niks voor mij. Het werd niks."
Lim pakt goud
Lim Hyo-jun veroverde de wereldtitel op de 1.500 meter. De Zuid-Koreaan finishte in de finale achter zijn landgenoot Hwang Dae-heon, maar die werd gediskwalificeerd.
Hwang pakte met een prachtige actie de koppositie, maar kreeg het in de laatste ronde moeilijk. Olympisch kampioen Lim kwam na de laatste bocht nog naast hem, waarop Hwang met de armen de deur op onreglementaire wijze dichtgooide.
De andere Nederlandse deelnemer, Dylan Hoogerwerf, was in de voorrondes al uitgeschakeld.
lees hele artikel