31
Nao Kodaira heeft haar tweede wereldtitel op de 500 meter veroverd. De Japanse was bij de WK afstanden in Salt Lake City met 36,69 een fractie sneller dan de Russinnen Angelina Golikova en Olga Fatkoelina, die op respectievelijk 0,05 en 0,09 seconde het zilver en brons opeisten.
De 33-jarige Kodaira is de olympisch kampioene en werd in 2017 al eens wereldkampioen op de 500 meter, maar vorig jaar verloor ze haar titel aan Vanessa Herzog. De Oostenrijkse titelverdedigster eindigde nu met 36,83 als vierde.
Drie records voor Nederlandse vrouwen
De Nederlandse sprintsters veroverden donderdag als drietal de wereldtitel op de teamsprint, maar op de individuele sprint zat er geen medaille in.
Letitia de Jong kwam het meest in de buurt van het podium. De Jong werd knap zesde en kwam met 37,19 net niet aan het zeven jaar oude Nederlands record van Thijsje Oenema (37,06). Ze noteerde wel een persoonlijk record.
Jutta Leerdam haalde ook een flinke hap van haar persoonlijke toptijd af. De Nederlands kampioene op de 500 meter reed met 37,30 naar de achtste plaats in de Utah Olympic Oval en was 0,35 seconde sneller dan haar oude recordtijd.
Ook WK-debutante Femke Kok verbeterde zichzelf in Salt Lake City. De 19-jarige Kok reed met 37,45 zelfs een wereldrecord voor junioren en eindigde op de negende plaats.
lees hele artikel