36
Pavel Koelizjnikov heeft zijn derde wereldtitel op de 500 meter veroverd. De Russische wereldrecordhouder reed bij de WK in Salt Lake City geen vlekkeloze race, maar bleef desondanks met 33,72 slechts 0,11 seconde verwijderd van zijn eigen mondiale toptijd (33,61).
Koelizjnikov was donderdag gevallen in de teamsprint en er bestond wat twijfel of hij voldoende was hersteld. Zijn start was niet super, maar met een mooie volle ronde liet hij de concurrentie achter zich.
Roeslan Moerasjov pakte het zilver in 33,99. De Rus werd daarmee de derde schaatser in de geschiedenis die binnen de 34 seconden heeft weten blijven op de 500 meter. Ook de Japanner Tatsuya Shinhama had eerder al bewezen onder die grens te kunnen duiken, maar dit keer lukte dat hem niet. Shinhama klokte 34,03 en greep het brons.
Alleen Verbij namens Nederland in toptien
De Nederlandse sprinters kwamen niet in de buurt van de medailles. Kai Verbij was de beste Nederlander. Verbij, die vlak voor de start van zijn race nog problemen had met een van zijn schaatsen, werd met 34,32 tiende.
Jan Smeekens, de wereldkampioen van 2017, eindigde met 34,45 als twaalfde. Nederlands kampioen Dai Dai Ntab moest 0,75 seconde toegeven op de Russische wereldkampioen en werd met 34,48 dertiende.
Bekijk hieronder de reactie van Kai Verbij:
lees hele artikel