40
Na één zilveren medaille en twee diskwalificaties heeft Sjinkie Knegt nog één kans op olympisch goud. Morgen rijdt hij de series op de 500 meter, de afstand waarop hij regerend wereldkampioen is.
De afsluitende training leek maandag echter niet vlekkeloos te verlopen. Knegt stapte van het ijs om te sleutelen aan zijn schaats. Wat was er aan de hand?
"Met het materiaal is niks mis", stelt Knegt, "maar ik merk dat ik lichter word en dan krimpen mijn voeten een beetje. Het klinkt heel stom, maar dat komt door vochtverlies en dan worden mijn schoenen te groot. Die moest ik met foam opvullen om te voorkomen dat ze te veel om mijn enkels zou zwikken."
'Het komt vaker voor'
Knegt heeft daarmee gewacht tot de dag voor de 500 meter, de ultieme sprintafstand. "Op een 1.000 meter kan ik die kleine frictie in de schoen nog wel hebben, bij die afstand gaat het niet om de topsnelheid. Maar op een 500 meter wil je dat je voet meteen staat, daarom heb ik er wat foam ingedaan. Dat komt vaker voor en na een temporondje voelde het meteen goed."
Knegt begon het toernooi met zilver op de 1.500 meter. Op de aflossing werd de Nederlandse ploeg gediskwalificeerd na een beuk van Knegt in de laatste bocht. Ook de 1.000 meter liep uit op een teleurstelling. Knegt probeerde een plek te winnen, maar hinderde de Amerikaan John-Henry Kreuger daarbij. De jury besloot Knegt opnieuw te bestraffen.
"Het is wat het is", zegt de Fries twee dagen later. "Ik werd bestraft op iets wat ik niet goed deed, daar kan ik lang en breed over zeuren, maar ik kan er niks meer van maken."
Knegt rijdt morgen de series op de 500 meter, de ontknoping van het toernooi volgt donderdag. "Die series moet ik zien te overleven in een goede tijd, zodat ik in de kwartfinale op een gunstige plek kan vertrekken."
Voor 'de Schicht uit Bantega' is het de laatste kans op de derde olympische plak van zijn carrière. "Het is de kunst om zo rustig mogelijk te blijven. Ik weet niet of het de laatste kans is, misschien sta ik er over vier jaar weer. Maar voor nu is het zeker de laatste kans dus ik moet er volle bak voor gaan."
Ook Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf rijden morgen de series van de 500 meter. Voor Hoogerwerf wordt hij zijn olympische debuut. Hij werd door bondscoach Jeroen Otter gepasseerd voor de ploegenachtervolging, maar dat kwam niet als een verrassing.
"Ik had wel verwacht dat ik de reserve zou zijn, dus ik had me er al op ingesteld." Het betekende wel dat Hoogerwerf lang heeft moeten wachten op zijn eerste wedstrijd.
"Ik probeerde het ritme te houden dat ik in Heerenveen heb. Beetje trainen, beetje rusen. Ik heb er vooral veel zin in en wil laten zien wat ik in huis heb."
lees hele artikel