48
Hoewel Nederland met drie gouden medailles (plus drie zilver en een brons) na twee dagen het medailleklassement aanvoert bij de WK afstanden, is het nog altijd wachten op de eerste individuele Oranje-triomf in Inzell. Daar kan vandaag verandering in komen. Op dag drie van het toernooi in Inzell heeft Nederland vele ijzers in het vuur.
Op het programma staan vandaag de 5.000 meter (vrouwen), de 1.000 meter (mannen en vrouwen) en de 10.000 meter (mannen). Met onder anderen de olympisch kampioenen Esmee Visser en Kjeld Nuis alsmede Patrick Roest en Kai Verbij aan de start, zou de dag daarom zomaar een karrenvracht aan goud op kunnen leveren.
Tot dusver heeft Nederland zich in Inzell tevreden moeten stellen met goud op de teamonderdelen. Op de teamsprint was er dubbel goud voor Nederland, op de ploegenachtervolging toonden de Nederlandse mannen zich oppermachtig.
De zaterdag begint om 13.15 uur met de 5.000 meter, met voor Nederland Carien Kleibeuker en Esmee Visser op het ijs. Visser, die vorig jaar in Pyeongchang even verrassend als overtuigend naar de olympische titel reed, start in de vierde rit tegen de Canadese Isabelle Weidemann.
Naast Visser is de Tsjechische Martina Sáblíková de tweede favoriete voor het goud. Na de wereldtitel op de 3.000 meter kan de 31-jarige Sáblíková haar tiende wereldtitel op rij veroveren op de vijf kilometer. Ze start in de laatste rit tegen de Canadese Ivanie Blondin.
Prolongeert Nuis zijn wereldtitel?
Op de 1.000 meter bij de mannen is de kans op Nederlandse medailles groot. Namens Nederland komen Kjeld Nuis (olympisch kampioen en titelverdediger), Kai Verbij (Europees kampioen sprint) en Thomas Krol in actie.
Nuis rijdt in de laatste rit tegen zijn grote rivaal Pavel Koelizjnikov uit Rusland. In de rit daarvoor komt Verbij in actie tegen de Rus Viktor Moesjtakov, die vrijdag het brons pakte op de 500 meter. Krol treft in rit tien de Noor Håvard Lorentzen, de winnaar van olympisch zilver vorig jaar.
Veel concurrentie dus ook voor Verbij. "Ik wil die 1.000 meter zo graag winnen en daar ga ik alles aan doen", aldus de 24-jarige schaatser. "Dit seizoen ben ik niet per se een betere schaatser geworden, maar ik ben wel iets volwassener geworden als persoon."
Verbij: "Ik heb meer een eigen mening en ik weet beter wat ik wil voor mijzelf. Dat pakt goed uit op het ijs."
De Jong, Leerdam en De Neeling op 1.000 meter
Bij de vrouwen komen namens Nederland Antoinette de Jong, Jutta Leerdam en Sanneke de Neeling in actie. Die laatste vervangt Ireen Wüst die zich zaterdagmorgen afmeldde om zich volledig te kunnen richten op de 1.500 meter van zondag.
De Japanse Nao Kodaira zal op de 1.000 meter revanche willen na haar zilveren medaille op de 500 meter en de kersverse wereldkampioene op dat nummer, Vanessa Herzog, zal zonder twijfel een vervolg willen geven aan haar succesverhaal.
Andere kanshebbers zijn de Amerikaanse Brittany Bowe (in rit 11 tegen Wüst), die leidt in het wereldbekerklassement, en de Japanse Miho Takagi, die op de Spelen in Pyeongchang brons pakte achter Kodaira en Jorien ter Mors.
De zaterdag wordt om 15.50 uur afgesloten met de 10.000 meter. Geen titelverdediger Sven Kramer, wel Jorrit Bergsma en Patrick Roest namens Nederland op het ijs.
Roest, de wereldkampioen allround, rijdt in de laatste rit tegen de Rus Danila Semerikov, die eerder dit seizoen op de vijf kilometer in Heerenveen zijn vermogen als stayer etaleerde. In rit vier start Bergsma, die twee jaar geleden zilver pakte achter Kramer, tegen Aleksandr Roemjantsev uit Rusland.
lees hele artikel