40
De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft als gevolg van de negatieve ervaringen tijdens de afgelopen seizoenen met koepelorganisatie iSkate de licentievoorwaarden voor merkenteams aangescherpt.
Dat heeft de directie van de KNSB vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie voorafgaand aan het kwalificatietoernooi voor de eerste wereldbekers in Heerenveen.
"Negatieve ervaringen uit het verleden zorgen ervoor dat wij al twee jaar bezig zijn met het hervormen van de licentievoorwaarden. En dat heeft nu geresulteerd in een nieuwe overeenkomst met strakkere afspraken met de merkenteams", zegt Jeroen Kraaij, manager commerciële zaken van de KNSB.
Teams moeten vooraf overleggen met KNSB
In het verleden werden licenties afgegeven en hoefden de teams pas daarna aan de gestelde voorwaarden te voldoen, zoals licentiegeld betalen en een bankgarantie voor het budget regelen. Voortaan dient vooraf al aan die voorwaarden te zijn voldaan. Pas daarna zal de bond een licentie afgeven.
De bond werd in het verleden met name in verlegenheid gebracht door iSkate, een koepelorganisatie waaronder liefst drie commerciële teams vielen. iSkate verzuimde het licentiegeld voor die teams te betalen aan de bond. Daardoor is de KNSB voor naar schatting 100.000 euro schuldeiser bij de organisatie die door financiële problemen ten onder ging.
Ook veel schaatsers heb nog altijd geld te goed van iSkate. Salarissen werden soms maandenlang niet uitbetaald. Deze week werd bekend dat veel schaatsers nog altijd worstelen met de problemen die door iSkate zijn veroorzaakt.
Bekijk hieronder de reportage over de problemen bij iSkate met vervelende gevolgen voor meerdere schaatsers:
"We zijn aan het kijken of we nog iets kunnen doen aan die achterstallige betalingen, maar daar heb ik eerlijk gezegd een hard hoofd in", zegt Herman de Haan, de nieuwe directeur-bestuurder van de KNSB.
Team IKO heeft nog geen licentie
"De andere teams zagen ook dat er dingen niet goed gingen en vroegen om verandering. Zij hebben dan ook begrip dat de regels nu strenger zijn. En we zijn blij dat daar ook aan voldaan is", zegt Kraaij.
In totaal hebben dit seizoen vier teams een officiële licentie als merkenteam. Dat zijn Team Jumbo, TalentNED, Team easyJet en Team Reggeborgh. Vooralsnog heeft Team IKO geen licentie aangevraagd. Die formatie wordt nu gezien als een onafhankelijk team. De KNSB dringt er wel op aan dat ook dat team met een licentie gaat werken.
lees hele artikel