45
Alle 5.000 meters waar Patrick Roest dit seizoen aan de start stond, won hij. Maar uitgerekend bij de belangrijkste race van het jaar ging het mis en kroonde de Canadees Ted-Jan Bloemen zich tot wereldkampioen.
"Het is onwijs zuur dat ik juist nu verlies", luidde de reactie van de flink teleurgestelde Roest die ook nog wat krachttermen bezigde. "Na vijf rondes voelde ik al dat het zwaar werd. Vanaf dat moment weet je dat het werken wordt. Het wilde gewoon niet."
En dat was te merken aan de laatste rondes van Roest, waarin hij amper nog op zijn benen kon staan en werd ingehaald door zijn tegenstander Graeme Fish. "Dat was een extra klap."
Kijk hieronder naar de samenvatting van de race en de diskwalificatie van Roest:
Na de race bleek dat Roest ook nog eens gediskwalificeerd werd, omdat hij geen wedstrijdband om had. "Ik was best wel zenuwachtig en ben het toen vergeten. In Thialf word je dan meestal op je schouders getikt, maar hier niet", zei Roest.
Zwevende Bloemen
Waar Roest baalde, kon Bloemen zijn blijdschap amper verbergen. Kort na zijn race kon hij nog niet geloven dat hij zijn eerste wereldtitel binnen had. "Ik ben echt aan het zweven! De concurrentie was zo sterk vandaag. Ik wist dat ik goed was, maar ook dat het erom ging hangen. Nu is het gebeurd."
De Canadees verklaarde voor de rit erg nerveus te zijn, maar vanaf het moment dat hij zijn wedstrijdband omdeed, liet hij de spanning los. De verwachtingen waren hoog, maar met zijn tijd van 6.04,37 bleef hij ver weg van zijn eigen wereldrecord (6.01,86).
"Ik zag al bij de 3.000 meter voor vrouwen dat het niet veel sneller ging dan vorige week bij de wereldbeker in Calgary. Ik denk dat het er dan ook echt niet inzat. De omstandigheden waren er niet naar."
Kramer verwijt zichzelf niets
Sven Kramer gaf iets meer dan een halve seconde toe op Bloemen en pakte zilver. "Jammer, maar ik heb alles gegeven en kan mezelf niets verwijten", stelde de 33-jarige routinier, die met 6.04,91 zijn vierde tijd ooit reed.
"Ik denk dat ik daar toch wel trots op mag zijn. Voor het eerst in lange tijd was dit weer een heel snelle rit van mij. Het verschil zit 'm erin dat Bloemen op deze hoogte woont en ik niet."
Bloemen, die ook het wereldrecord op de 10.000 meter in zijn bezit heeft, gaat vrijdag voor zijn tweede goud. Op de tien kilometer krijgt hij dan opnieuw concurrentie van Roest.
lees hele artikel