26
Na de eerste dag van de WK allround in Amsterdam voert Miho Takagi het klassement aan, voor Ireen Wüst en Antoinette de Jong.
De Japanse sloeg in het regenachtige maar sfeervolle Olympisch Stadion een enorm gat op de 500 meter, maar Wüst herstelde zich sterk op de 3.000 meter.
Op de 1.500 meter moet Wüst zaterdag 3,42 goedmaken op Takagi. De Jong zal een achterstand van 6,02 moeten overbruggen.
Herstel Wüst
Wüst won de 3.000 meter in een - voor de omstandigheden - knappe tijd van 4.15,80 en was bijna 4 seconden sneller dan Takagi. Op de 500 meter had de zesvoudig wereldkampioene 1,8 seconde verloren op de Japanse, die voor het derde jaar op rij de 500 meter bij de WK allround won.
"Deze drie kilometer geeft vertrouwen", zei Wüst na haar race. "Ik heb nu een beetje door hoe het moet in de regen op het buitenijs. Het verschil is nog groot, maar ik geef me nog niet gewonnen."
De Jong werd op de 500 meter vierde, maar moest op de 3.000 meter met 4.23,05 - de vijfde tijd - veel toegeven op Wüst en Takagi.
Annouk van der Weijden, die als WK-debutante aan haar afscheidstoernooi bezig is, werd tiende op de 500 meter en vierde op de 3.000 meter. In het tussenklassement staat ze nu vijfde.
Wüst, die op een zevende wereldtitel aast, zag het na haar negende tijd op de 500 meter somber in. "Mijn opening was goed, maar in de bochten kon ik niks", zei een balende Wüst na haar tegenvallende race. "Het wordt nu wel een hele, hele, hele moeilijke opgave.."
lees hele artikel